Hvad er sakse

HVAD ER SAKSE


Hvad er frisørsakse?


Hvad er en saks med convex skær? Er den anderledes end en med vinklet skær? Er den ene bedre end den anden? Er der forskel på vedligeholdelse af forskellige sakse? Disse og mange andre spørgsmål stilles ofte. Med den efterfølgende artikel sættes fokus på disse spørgsmål.   


Skæret


Sakse med convex skær har meget skarpe skær der tilspidser sig til en meget skarp æg. Disse skær er meget tynde og skarpe og tillader frisøren at bruge alle klippe teknikker, inclusiv slide cut, sektion klip etc. Fordi skærene er så skarpe, vil de gøre sig selv sløve på den hulslebne (indvendige) side af skæret. For at forhindre dette i at ske, er der slebet en lige kant langs skæret. Den slebne lige kant er en tynd flad linie der kan ses på det indvendige hulslebne skær der løber fra spidsen til bunden af saksen. Dette giver saksen et blødt og stille løb. Såfremt der ikke er slebet denne linie ville saksen løbe hårdt og støjende (med løbet menes fornemmelsen af at åbne og lukke saksen). Såfremt saksen ikke slibes korrekt vil saksen aldrig føles som da den var ny. Men er den slebet korrekt, vil den ofte klippe og føles bedre end da den var ny!   

En saks med vinklet skær har et fladere skær end de fleste convexe sakse. Vi kalder det et vinklet skær. Vinklet skær er slebet med ens vinkel på skæreæggen, dette kræver ofte at det ene eller begge skær er savtakket. En savtakning er små fine fortandinger slebet ind i skæret, også kaldet serration. Denne fortanding holder håret fra at blive skubbet fremad ved klipningen.

Vi kommer nu til hvad forskellen mellem convex skær og vinklet skær er. På grund af det meget skarpe skær klipper convex saksen roligt og effektivt med meget lidt kraft igennem håret. En convex saks er konstrueret til slice klip og (sektions) klip. Den løber blødt, stille og meget let. Den har dog tendens til hurtigere at få skår og blive døv end en saks med vinklet skær. Den har også en tendens til at skubbe håret mere end en vinklet slebet saks med fortanding. En vinklet saks er meget holdbar. Den holder håret godt og skubber det ikke fremad. Det er en saks man vælger ved studsning, etageklipning, tør klipning og klipning i syntetisk og groft hår. Den største ulempe er, at den ikke er velegnet til slice klip, på grund af en evt. fortanding samt at den løber grovere og mere larmende end en convex saks.


Hvad betyder ICE hærdet?


Ordet ICE er så populær, at en del normale sakse af kulstof stål påstås at være ICE hærdet, hvilket ikke giver nogen teknisk mening. Nogle mener endda at ICE er et varemærke. Det er vigtigt at huske på, at ICE hærdning kun er en enkel benævnelse af rustfrit stål. Navnet INOX er ligeledes en benævnelse for rustfrit stål, der er en forkortelse af det franske ord ”Inoxidable”, der betyder rustfri. I en forenklet form er rustfrit stål normalt stål med tilsat krom for at gøre stålet mere resistent over for rust, derfor navnet rustfrit stål. Ulempen af et højt indhold af krom i rustfrit stål er, at skæret hurtigere bliver sløv. For at modvirke dette er stålet udsat for meget lave temperaturer (frossen eller ICE hærdet), hvilket optimerer strukturen af hårdheden i stålet. Dette foregår på følgende måde: Det rustfri stål opvarmes til ca. 1100° C, hvor stålet opnår sin optimale struktur. For at bevare denne struktur afkøles stålet hurtigt til en temperatur på ca. 235° C. Stålet har nu en rimelig god hårdhed og fleksibilitet, undtaget er dog at kromen i stålet ikke vil tillade at skæret holder sig skarpt længe. For at få skæret til at holde længere, bliver stålet udsat for en nedkøling til ca. –50°C; med andre ord, ICE hærdet. Skæret er ikke meget hårdere, men strukturen i stålet er på det optimale. Det er ikke muligt uden en stålanalyse, at se om stålet har været udsat for en ICE hærdning eller ikke. Kun holdbarhedslængden vil kunne fortælle om saksen har været ICE hærdet. I enkelte lande som producerer sakse af høj kvalitet bliver saksene ikke ICE hærdet, da de ikke har de nødvendige faciliteter. For eksempel er de fleste koreanske sakse ikke ICE hærdet.

Saltbad hærdede-, tyske- og industri produceret sakse er normalt fuldt smedet. Disse smedede sakse hænges op og dyppes ned i et varmt salt bad (900 - 1100°C) således at bladet til og med skruehullet er nedsænket, grebet holdes ovenfor. Saksene trækkes derpå op og chok hærdes. Dette giver meget hårde blade, med bløde greb, der stadig kan justeres.   


Miljøovns hærdning


Saksen opvarmes i en ovn, indtil grebene er hærdet. Nogle japanske sakse lader grebene uden hærdning og påsvejses efterfølgende, således at de forbliver bløde.   


Induktions hærdning


I induktion varmebehandling, sendes en høj elektrisk frekvens igennem en induktor hvilket resulterer i et magnetfelt der opvarmer det indstukne metal meget hurtigt, der efterfølgende choknedkøles. Induktions hærdning anvendes for kun at hærde skæret på saksene. Dette er en hurtig og billig måde at hærde sakse på, og anvendes normalt kun til billige sakse. 


Stål


Mere end 80 % af de sakse der sælges som værende lavet af japansk stål er ikke produceret i Japan, men i andre lande, som Korea, Kina, samt Taiwan. Disse asiatiske producenter kan købe stål af en god kvalitet, men ofte mangler de viden om hvorledes en saks i topkvalitet skal laves. Japansk stål kan fåes i mange typer og mærker, men kun meget få udvalgte og seriøse sakseproducenter kan få lov til at købe stål fra Hitachi værket, som regnes for at lave det bedste stål i verden. Sakse produceret i ringe stålkvalitet har ofte en meget kort holdbarhed.


Hvad er en sænksmedet saks?


Stykker af stål bliver varmet op til de er rødglødende og derefter lagt i en form. Herefter bliver stålet hamret ud i formen med stort tryk.


Stålet


Hvilken stållegering er saksen lavet af. Hvilken grad af stål er det? 420, 440 serie, etc. Dette er den generelle metallurgiske sammensætning af saksen. For yderligere information se Stålkvaliteter


Behandlling


Behandlingen af stålet. Er det smedet, støbt eller sintret stål. Er det varme behandlet korrekt, ICE hærdet, etc.? Selv det bedste stål kan være næsten ubrugelig til en saks såfremt det ikke er behandlet korrekt.


Fabrikationen


Fabrikationen af saksen. Er den convex eller vinklet slebet? Er den hulslebet på den indvendige side af skæret? Er den slebet i den korrekte vinkel? etc.   

Alle tre dele af en saks er vigtig. De to første dele, stålet og behandlingen er de mest vigtige. Hvis basis stålet og behandlingen ikke er god, vil selv en god fabrikation og den bedste slibning og finish ikke gøre saksen god. Det er vigtigt at saksesliberne forstår metallurgien og behandlingsteknikkerne for at opnå det bedste resultat.