Vedligeholdelse

VEDLIGEHOLDELSE


Behandling af sakse

Behandling og vedligeholdelse af sakse

Grundet de unikke bladdesigns på kvalitetssakse, er det nødvendigt at behandle og vedligeholde saksene omhyggeligt for at opnå deres optimale udnyttelse. Manglende behandling og vedligeholdelse af saksene vil helt sikkert føre til ødelagte sakse, samt utilfredsstillende ydelse af saksene. Den rigtige behandling og vedligeholdelse af saksene vil give saksene den optimale ydelse og levetid. Efterfølgende information vil sikre dig denne ydelse af dine sakse.   


Korrekt spænding og justering.

Kontrol af spændingen på skærene bør ske dagligt, især de første to måneder efter den er taget i brug eller har været slebet. I løbet af denne tid vil fiberskiven i skrueområdet tilpasse sig, hvilket gør at saksen bliver løsere og bladene går fra hinanden. Hvis du forsøger at klippe under disse omstændigheder vil saksen bukke/folde håret. Den eneste måde at sakse med løse blade kan klippe, er ved at presse bladene horisontalt sammen. Ved at gøre dette, vil du sløve og lave skår på bladene meget hurtigt. Derfor er det ekstremt vigtigt at du checker og evt. justerer spændingen dagligt.

   

For at checke spændingen: 

Hold med venstre hånd saksen i ringen uden fingerstøtte, med spidsen opad lodret. ·         

Tag fat i ringen med fingerstøtten med din højre hånd, og åben saksen så den former et X (klokken 9). ·         

Slip ringen i din højre hånd og lad vægten alene få saksen til at lukke sig. ·         

Når bladet falder og lukker max ¼ af bladlængden er spændingen korrekt.   


For at justere spændingen:

Justér aldrig spændingen af skærene mens bladene er åbne. ·         

Hver altid sikker på at saksen er helt lukket når du justerer spændingen. ·         

Forsøg aldrig at lukke saksen hvis du føler at spændingen er alt for stram, spred derimod bladene med din venstre hånd mens du lukker saksen, for derefter at justere spændingen ·         

Fasthold saksen sikkert i lukket position, og placer saksen mod et fast underlag, evt. et bord. ·         

Drej skruen med skruetrækkeren mod venstre for at løsne eller mod højre for at stramme spændingen. ·         

Check igen for korrekt spænding.   


Rengøring og oliering

Oliering og rengøring er en vigtig ting, der sikrer at dine sakse yder deres bedste og forbliver skarp længst muligt, gennem hele saksens levetid. Hvorfor rengøring og oliering hver dag? Daglig rengøring og oliering vil forlænge saksens ydelse og forlænge din saks levetid. Den daglige rengøring og oliering beskytter mod rust og ødelæggelse fra de kemiske produkter der anvendes i saloner. Disse produkter har en dårlig indflydelse på saksens ydelse i løbet af dagen og sætter sig på bladene og i området ved skruen, hvilket bevirker en øget friktion på bevægelsen af bladene, samt en nedsættelse af skarpheden på skæret.

 

Mellem kunder

Anvend en blød klud, og aftør bladene efter hver eneste klipning. Dette vil reducere opbygningen af de kemiske stoffer, som har indvirkning på din saks ydelse gennem din arbejdsdag.

   

Hver dag

Efter endt arbejdsdag, åben saksen og dryp en dråbe olie på hver blad og fordel olien forsigtigt på hele den indvendige side af bladene fra spidsen til området med skruen, dette smører alle kontaktflader på bladene, og forhindre slidtage samt forlænger skarpheden på skærene. Dryp et par dråber olie i området ved skruen, åben og luk saksen nogle gange for at fordele olien. Såfremt saksen er beskidt vil du se at hår og støv vil blande sig i olien. Tør den beskidte olie af med en tør klud og gentag processen indtil at olien løber ren. Aftør nu bladene for overskydende olie med en ren blød klud så der efterlades en tynd beskyttende oliehinde. Tør altid saksen med skæret vendt væk fra dig selv. Anvend ikke vegetabilsk olie eller enhver anden olie som kan blive tyk og gummiagtig. En opbygning af olie vil kunne tiltrække hår og støv i områder på saksen som er svære at rengøre. Benyt en tynd skære- eller klippeolie, bedst er olie med teflon (symaskine olie kan også anvendes). Saksen efterlades med lukkede blade med en dråbe olie mellem bladene ved skruen, dette vil smøre skruen og forhindre korrosion på bladene i dette område, og saksen er klar til brug næste arbejdsdag.   


Tommeltot tryk og klippeteknik

Bekæmp ikke designet på saksen ved at skubbe, trække, eller anvende nogen form for tryk for at klippe, Saksens skær der er på den indvendige side af bladene vil i disse tilfælde af forkert klippeteknik, resultere i alvorlige skader samt der vil opstå skader på bladene i området ved skruen, som for eks. skår og deformation af bladene. Mange har udviklet den vane at lave et horisontalt tryk (presse) med deres tommeltot i grebet på deres sløve sakse, for at ”presse” saksen til at klippe ordentligt. Der findes også billige frisørsakse på markedet der kræver et mindre pres for at saksen klipper ordentligt, men kvalitetssakse især med convex skær er designet til at klippe uden horisontalt tommeltot tryk. For at komme af med den dårlige vane at presse på grebene, kan det anbefales at montere en finger ring i grebet til tommeltotten. Dette vil hjælpe dig med at bryde den dårlige vane, hvilken ofte er svær at ændre. Hvis du oplever at dine sakse hurtigt bliver sløve, presser du sikkert med din tommeltot, måske endda uden at vide det. Check din teknik og anvend en ring i tommeltot grebet for at hjælpe dig med til at huske på, ikke at yde nogen form for horisontalt tryk i grebet. Samtidig vær sikker på at saksens spænding er i orden som tidligere beskrevet.   


Hvad er basis teknik?

”Basis teknik” refererer til hvad der er generelt accepteret som korrekt praktiseret teknik for klipning af hår. Hvorfor øve basis teknik? ”Basis teknik” vil give dig et reference punkt hvorfra du konstant kan udvikle dine klippe design koncepter. Det giver dig mulighed for maksimum udnyttelse af saksenes særlige design og klippeevne af de enkelte fabrikater, hvilket giver dig konstant mulighed for at undersøge forskellige designs og deres maksimale anvendelse og potentiale. Hvordan er basis teknik effektiv? Den bedste måde at anvende din saks på er ganske simpel. Med tommeltotten kontrolleres den vertikale bevægelse der effektuerer klippet. Denne teknik betyder at det genererede tryk overføres til skrueområdet og sammen med skarpheden af bladene vil gøre al arbejdet. Dette gør også at hånden og fingrene er afslappet og i kontrol, hvilket giver dig mere mulighed og frihed til at bevæge rundt i klippet.   


Gode råd

Følgende en checkliste med nogle gode råd. Du kan også hente gode råd om behandling af dine nyslebne sakse her  


Daglig

For at få den maximale ydelse ud af din saks, øv dig på at få følgende gjort til en rutine i din arbejdsdag: Indstilling af spændingen. Korrekt basis klipning teknik, uden tommeltot tryk. Oliering og rengøring. Hvad enten du klipper vådt eller tørt, klip altid kun i menneskehår. Hår der er behandlet med produkter, hårspray, mouse etc. eller med kemikalier som permanenter, solution, relaxer kan forårsage skader på skærene, eller hvad der er værre, danne rustangreb der gør den ubrugelig. Klip aldrig i nylon, papir, plastic eller andre materialer, selv paryk hår der er mærket som 100 % menneskehår, er ofte behandlet med kemikalier der kan sløve skærene. Hold saksene væk fra klips, børster, kamme, og andre dele som kan lave alvorlige ødelæggelser af bladene.   


Opbevaring af saksene

Når saksene ikke anvendes, mellem kunder og ved længere ophold, skal saksene altid opbevares med lukkede blade. Dette vil formindske eventuel beskadigelse som skår og hakker i skærene. Anvend aldrig magneter til at holde og opbevare saksene på. Dette kan forårsage at bladene bliver magnetiske og derefter tiltrækker uhensigtsmæssigt meget snavs og andre partikler til saksen. Hvordan du opbevarer dine sakse er meget vigtigt. For tilstrækkelig beskyttelse og bekvemmelighed ved transport at saksene, er det bedst at investere i et sakse etui af en vis kvalitet. Læder er det materiale der bedst kan anbefales.


Mulige løsninger på almindelige problemer:

   

Saksen skubber, bøjer eller folder håret:

Dette problem er ofte forårsaget af en eller to årsager:  Spændingen er for løs. Check spændingen som tidligere beskrevet, når spændingen er for løs vil bladene ikke nå rigtigt sammen og saksen vil typisk bøje håret i stedet for at klippe det. De fleste der ikke checker spændingen på saksen korrekt, vil ofte starte med at presse med tommeltotten, for at få saksen til at klippe, og som tidligere nævnt, vil bladene slides skævt og saksen vil meget hurtigt blive sløv.   


Saksen er sløv.

Saksen kan være blevet sløv ved at klippe med for løs spænding som omtalt ovenfor, og ved at der klippes med pres fra tommeltotten, eller at saksen har klippet i tørt hår eller i hår med produkter i. Dette vil forårsage mange små skår som sløver skæret, hvilket vil forårsage at håret bøjer eller skubbes, af og til kan det også medføre at saksen river i håret.   


Saksen nipper eller river i håret

Dette problem er forårsaget af et eller flere skår i bladene. Der er forskellige årsager til at skår opstår, følgende gode råd der er med til at forhindre at skårene opstår: Pas på med at ramme saksen med kammen eller med klemmer. Når du lægger saksen fra dig, gør det altid med lukkede blade. Klip aldrig i andet end menneske hår, selv hår fra parykker der ofte er behandlet kan give skår. Tab aldrig din saks. Mange små skår kan opstå hvis du kun klipper i tørt hår eller i hår med produkter i, disse små skår forårsager sædvanligvis ikke så meget rivning i håret men oftere at håret bøjer og saksen føles ujævn når der klippes.


Saksen føles ujævn, ikke glat og blød. Jeg kan høre saksen – eller den føles ujævn når den lukkes.

Dette er sædvanligvis fordi at skærene er fulde af skår eller at saksen er blevet sløv.  Dette er alle blot nogle muligheder – hver enkelt saks er forskellig og måden hvorpå du anvender samt behandler den, vil have stor indflydelse på, hvordan din saks vil klippe og holde skæret. Vi har konstateret, at når en saks ikke mere klipper ordentligt er årsagen i 99% af tilfældene, at saksen ikke er vedligeholdt korrekt, forkert spænding, ødelagte skær grundet klipning med tommeltot pres og skår opstået ved slag mod kamme og klemmer eller ved direkte tab af saksen.


Hvis du opdager et problem med din saks

Vil vi tilråde dig at sende os saksen for kontrol, retning og slibning. Såfremt du ønsker tilsendt emballage til servicering af din saks, kontakt os, og oplys os din adresse, samt opgiv hvor mange sakse du ønsker at sende, og du vil hurtigst få tilsendt den nødvendige emballage.